Trainingen en Voorlichting

Wat wil je weten? Vraag het TOM!

Geweldloze Communicatie Training

Binnen deze training wordt de aandacht gelegd op de effecten van communicatie. Welke aangepaste vaardigheden zijn toe te passen om alle doelgroepen met (zowel verbaal als non-verbaal) geweldloze communicatie te bereiken. Tegen ouders heb je tenslotte een andere communicatievorm nodig dan tegen kinderen of je collega’s. Hoe kun je de meeste kracht halen uit empathie en wat moet je doen om agressieve reacties om te zetten in (geweldloze) constructieve dialogen.

Deze training is gericht aan docenten/onderwijzers, ouders/verzorgers, trainers en begeleiders in de (jeugd)zorg.

Communicatie en interactie met TA

In deze training leren de deelnemers inzicht te krijgen in de interactiepatronen tussen rollen binnen een gesprek op basis van de 3-egoposities van TA. Er wordt gekeken hoe je zelf in je rol blijft, maar ook hoe je de rol van je gesprekspartner kunt herkennen en hier passend op kunt reageren om tot een goed gesprek te komen, waardoor de communicatie gelijkwaardiger, effectiever en efficiënter verloopt.

Deze training is vooral gericht aan docenten/onderwijzers, ouders/verzorgers, jongvolwassenen (vanaf 14 jaar), trainers en begeleiders in de (jeugd)zorg.

Rots en Water: Weerbaarheidstraining voor kinderen

Word je gepest, voel je groepsdruk en wil je voor jezelf op leren komen?

Als gecertificeerde Rots en Water trainer bied ik een unieke weerbaarheidstraining aan voor kinderen. Deze training combineert fysieke oefeningen met mentale technieken en helpt kinderen sterker in hun schoenen te staan. Door de balans te vinden tussen stevig als een rots en flexibel als water leren ze omgaan met lastige situaties, vergroten ze hun zelfvertrouwen en ontwikkelen ze sociale vaardigheden. De training is praktisch, speels en gebaseerd op bewezen methodieken, waardoor kinderen leren hoe ze grenzen aangeven en respectvol communiceren.

 

Hoe ziet de Rots en Water training eruit?
De Rots en Water training bestaat uit 10 lessen die worden gegeven over 10 aaneengesloten (school) weken. Tijdens schoolvakanties vinden er geen lessen plaats.

Elke les duurt ongeveer een uur en combineert speelse fysieke oefeningen met reflectiemomenten. Kinderen leren stevig in hun schoenen te staan en krijgen concrete handvatten om makkelijker met lastige situaties om te gaan. Ze ontdekken hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen, niet over zich heen laten lopen en beter kunnen omgaan met groepsdruk. Door deze opbouw ontstaat er een veilige en vertrouwde omgeving waarin kinderen stap voor stap werken aan hun weerbaarheid, zelfvertrouwen en sociale vaardigheden.

Voor vragen of aanmeldingen mail naar: rotsenwater@syzozorg.nl of rotsenwater@tctom.nl

Voorlichting: ADHD, ADD en dan?!

Deelnemers krijgen door het volgen van deze interactieve voorlichting meer inzicht in wat een AD(H)D brein doet, hoe het anders werkt en op welke manier het AD(H)D brein kan aansluiten bij de maatschappij zonder veel gedoe. De voorlichting is gebaseerd op de ervaringen en wetenschappelijke onderbouwingen van verschillende docenten en professoren uit binnen- en buitenland

Deze training is vooral gericht aan docenten/onderwijzers, ouders/verzorgers, jongvolwassenen (vanaf 14 jaar), trainers en begeleiders in de (jeugd)zorg.

Situationeel Leiderschap

Leiders passen hun stijl aan op basis van de ontwikkeling en bekwaamheid van hun medewerkers. Leiderschap kan variëren van directief tot ondersteunend, afhankelijk van de situatie. In onderwijs en jeugdzorg kan dit model helpen om flexibel te reageren op verschillende situaties van medewerkers, cliënten en leerlingen.

Deelnemers leren in deze training de leiderschapsvorm af te stemmen op de situatie en deze functioneel en effectief aan te passen.

Deze training is vooral gericht aan leidinggevenden (ook binnen onderwijs en zorg), docenten/onderwijzers, trainers en begeleiders in de (jeugd)zorg.

Communicatie bij gedrag, met de Roos van Leary

Deelnemers van deze training leren naar de gedragslijnen kijken en de wisselwerking tussen mensen in communicatie herkennen om invloed uit te kunnen oefenen op anderen of om juist openheid te creëren door middel van het gebruik van de Roos van Leary. Er wordt in de training open en verdiepend ingegaan op de rollen en de toepassing van dit model.

Deze training is vooral gericht aan docenten/onderwijzers, ouders/verzorgers, trainers en begeleiders in de (jeugd)zorg.

Agressie, preventie en de-escalatie

Deelnemers leren signalen van toenemende agressie te herkennen en strategieën voor de-escalatie toepassen. De training is gebaseerd op de methodiek van CPI – Crisis Preventie Instituut en Geweldloos Verzet.

Deze training is vooral gericht aan ouders/verzorgers, leidinggevende (ook binnen onderwijs en zorg), docenten/onderwijzers, trainers en begeleiders in de (jeugd)zorg.

Transactioneel (TA) Leiderschap

TA richt zich op communicatiepatronen tussen mensen en hoe leiders effectief kunnen omgaan met verschillende ego-toestanden (ouder, volwassene, kind).

Dit kan nuttig zijn in situaties waar complexe communicatie en interacties plaatsvinden, zoals in een gezin met kinderen waar ouders-, of de zorg of jeugdzorg waar leidinggevenden omgaan met emotioneel beladen situaties.

Deze training is vooral gericht aan ouders/verzorgers, leidinggevenden (ook binnen onderwijs en zorg), docenten/onderwijzers, trainers en begeleiders in de (jeugd)zorg.

Agressie uit het systeem

Deelnemers leren naar communicatie en agressie kijken en deze aanpakken binnen het hele systeem in plaats van op het individu. De training is gebaseerd op de methode van systeemgericht werken in sociale beroepen.

Deze training is vooral gericht aan ouders/verzorgers, docenten/onderwijzers, trainers en begeleiders in de (jeugd)zorg.

Emotieregulatie

Deelnemers leren emotionele triggers herkennen en strategieën toepassen om deze onder controle te krijgen/houden. De training is gebaseerd op de publicaties van gedragsdeskundige Robert Leahy, Dennis Tirch en Lisa Napolitano

Deze training is vooral gericht aan docenten/onderwijzers, ouders/verzorgers, jongvolwassenen (vanaf 14 jaar), trainers en begeleiders in de (jeugd)zorg.

Systemisch Leiderschap

Vanuit een systemisch perspectief wordt leiderschap gezien als onderdeel van een groter geheel, waarbij de interactie tussen systemen (zoals teams, individuen, organisaties) wordt geanalyseerd. Dit kan waardevol zijn in het onderwijs, de jeugdzorg en geestelijke gezondheidszorg, waar het belangrijk is om de context en relaties van cliënten/leerlingen en medewerkers in acht te nemen. De deelnemers leren de verschillende systemen te betrekken bij de keuzes die zij maken binnen het leiderschap.

Deze training is vooral gericht aan leidinggevende (ook binnen onderwijs en zorg), docenten/onderwijzers, trainers en begeleiders in de (jeugd)zorg.